Dragi parteneri,

Dorim să împărtășim cu dvs. primul mare proiect al Fundației ETA2U ce a fost lansat săptămâna trecută: Aer pentru București – proiect ce și-a propus să informeze în mod corect locuitorii din București despre problema poluării prin crearea unei infrastructuri de senzori specializați plasați în varii locuri din oraș. Senzorii vor monitoriza și vor analiza calitatea aerului, iar informația va fi făcută publică printr-o platformă online disponibilă pentru toți cei interesați.

LANSARE AERLIVE.RO: 12 decembrie 2019

O platformă care măsoară calitatea aerului în București prin intermediul a zece senzori amplasați în puncte strategice din tot orașul. Proiectul a fost implementat în urma câștigării de către FUNDAȚIA ETA2U împreună cu Centrul pentru Politici Durabile ECOPOLIS a unui proiect susținut prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București. Astfel timp de aproape un an, echipa noastră de tehnicieni condusă de colegul nostru Vlad Arsene, a lucrat la montarea senzorilor și la construirea platformei.

Mulțumim și pe această cale partenerilor și clienților care au avut deschidere față de acest proiect și ne-au susținut în demersurile noastre.

Nouă, celor de la IKEA ne pasă de oameni și de mediul înconjurător. Fondul IKEA pentru Mediul Urban este un program de parteneriat cu comunitatea prin care susținem proiecte menite să protejeze mediul înconjurător și calitatea vieții oamenilor. Pe de o parte, poluarea aerului este o problemă globală și cu atât mai mare în metropole. Pe de altă parte, inițiativele comunitare apropie cetățenii și le dau posibilitatea să se implice activ, venind cu soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitățile lor. Continuăm implicarea noastră pentru un mediu înconjurător mai sănătos prin susținerea platformei aerlive.ro.Mircea Ilie, Sustainability Leader, IKEA România.

ETAPA I – VARIANTA BETA: 12 decembrie 2019 – 1 martie 2020

Platforma se găsește online, în varianta beta, până la 1 Martie 2020, timp în care echipa proiectului va continua să deruleze teste și va strânge sugestii de la utilizatori pentru îmbunătățirea calității serviciului. Dacă doriți să contribuiți cu sugestii sau ați găsit o problemă la website pe care doriți să o semnalați, vă rog să ne dați un mesaj privat pe grupul de Facebook.

ETAPA II – SENZORI INDIVIDUALI: 1 februarie 2020

Prin intermediul platformei online echipa proiectului va distribui începând cu luna februarie 2020 senzori individuali de măsurare a PM-urilor către cetățenii care doresc să adopte un senzor, să-l monteze și să-l mențină în funcțiune pe o perioadă de cel puțin 18 luni. Datele furnizate de senzori vor fi preluate de platforma aerlive.ro în timp real. Metodologia de preluare a unuia dintre senzori va fi disponibilă în curând, pe site.

DATE TEHNICE

Datele obținute de la cei 10 senzori deja instalați sunt transpuse într-un Indicator de Calitatea Aerului (ICA), desemnat de stația care înregistrează cele mai mari depășiri, la nivelul orașului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă. În perioada următoare ICA va fi format din măsurătorile înregistrate pentru pulberile în suspensie PM 2.5 și PM10, iar după o perioadă de testare va încorpora și datele pentru gaze măsurate: monoxid de carbon CO, dioxid de azot NO2 și dioxid de sulf SO2.

DESPRE SENZORI

Senzorii utilizați în cadrul aerlive.ro se numesc uRADMonitor Industrial, au un design compact și capabilitatea de a transmite date, în timp real, la distanțe mari de până la 8 km în mediul urban. Stațiile sunt produse de compania timișoreană Magnasci și sunt instalate în peste 1500 locații în toată lumea.

Datele înregistrate pot fi vizualizate sub forma de medii orare și zilnice. Mai multe informații despre metodologia de măsurare pot fi găsite aici.

DESPRE FUNDAȚIA ETA2U

Fundația ETA2U a fost înființată în anul 2017 din dorința de a genera o transformare durabilă în comunitățile locale și regionale, determinată de implicarea oamenilor, atât prin utilizarea eficientă a resurselor locale, cât și prin inovarea tehnologică. Fundația ETA2U își dorește să fie o interfață pentru sectorul ITC care promovează transferul tehnologic către comunitate într-un mod sustenabil. Mai multe despre programele fundației puteți afla aici.

Suntem deschiși la propuneri de parteneriate pentru proiecte care folosesc tehnologia pentru îmbunătățirea calității vieții în comunitățile din întreaga țară.

CE SPUNE PRESA - AERLIVE.RO

Mai jos vă prezentăm o selecție de articole despre lansarea platformei aerlive.ro

ZIARUL FINANCIAR -  ”Nouă platformă care măsoară calitatea aerului în Capitală: aerlive.ro are 10 senzori în diferite zone”

DIGI24 - ”Harta poluării în Capitală, în timp real. Zona unde bucureștenii respiră cel mai nociv aer”